Metode izbjeljivanja zubi

Nabrojati ćemo više metode izbjeljivanja zubi, ali prije toga želimo istaknuti određene uvjete koji moraju bit zadovoljeni prije samog tretmana.
– treba se otkloniti sav plak/kamenac i ukloniti jače pigmentacije
– sanirati karijes
– ne smije biti oštećenja gingive i upalnih procesa

VAŽNO: pacijenti koji imaju krunice i mostove moraju znati da će ih nakon izbjeljivanja trebati zamijeniti, jer oni zadržavaju svoju prvobitnu boju.

Metode:

KUĆNO IZBJELJIVANJE

Kućno izbjeljivanjeIzvodi se van stomatološke ordinacije. Može se koristiti komercijalnim kitovima / setovima koje pacijent može kupiti sam ili se može koristiti materijal i udlaga koji se dobiju kod stomatologa, a kasnije se apliciraju kod kuće.

ZOOM METODA

Zoom metodaIzbjeljivanje zubi ZOOM metodom jednostavno je i brzo. Počinje sa kratkom pripremom i izolacijom usana i zubnog mesa u stomatološkoj ordinaciji. Zatim se nanosi posebno sredstvo za čišćenje koje također štiti zube od preosjetljivosti. Iza toga se stavlja poseban ZOOM ! gel koje aktivira specijalnim svijetlom. Zubi obično postanu bjelji za 5 – 6 nijansi. U većini slučajeva zubi još pobijele par dana nakon zahvata. Za dugotrajnije rezultate, kući se odnosi poseban set za kućno izbjeljivanje.

IZBJELJIVANJE LASEROM

IzbjeljivanjeIzvodi se u stomatološkoj ordinaciji i provodi se na bazi vodikovog peroksida. Lasersko izbjeljivanje zuba jedna je od metoda kojima možete izbijeliti svoje zube za do čak šest nijansi. Ovaj tretman uključuje korištenje lasera kako bi se aktiviralo sredstvo za izbjeljivanje prethodno premazano po zubima.

Razlika između laserske i ZOOM metode je u svjetlosti. Kod ZOOM metode gel aktivira halogeno (plavo) svjetlo, dok kod laserskog izbjeljivanja laser aktivira gel koji potom izbjeljuje zube.

KUĆNI PRIPRAVCI ZA IZBJELJIVANJE ZUBI

Vodikov peroksid 3% (hidrogen)
– peroksid je često sastojak zubnih pasti za izbjeljivanje. Ljudi ponekad grgljaju i ispiru zube peroksidom da bi ih izbijelili. Morate znati da je peroksid koji kupite u ljekarni u drugačijem sastavu od onoga u pastama za zube, baš zbog vaše sigurnosti. Ali ispiranje usta i zubi peroksidom kod nekoga čak i daju male rezultate.

 

 

Soda bikarbona i Vodikov peroksid 3% – pomiješati sodu bikarbonu i Vodikov peroksid 3% sa malo vode i time LAGANO iščetkati zube. Kažemo lagano, jer jakim trljanjem štetite caklini i gingivi.

 

 

Jabučni ocat – u pola čaše vode staviti žličicu jabučnog octa i time ispirati usta i zube. Ne pretjerivati sa octom jer u jačoj koncentraciji nagriza zubnu caklinu. Također se u malim omjerima može koristiti i sa soda bikarbonom i LAGANO trljati zube.

 

 

 

 
Pepeo od drva – vjerovali ili ne, ali i laganim trljanjem zubi pepelom, možete malo izbijeliti zube. Ali to se ne preporuča zbog visokog udjela kalija u pepelu koji šteti zubima.

 

 
 
 

Limunova/narančina kora – istrljati zube unutrašnjim dijelom kore, a možete na koru dodati i malo sitne morske soli. Svakako nakon toga isprati zube četkicom i pastom za zube.

 

 

 

Jagode – jagodu pritisnite i zgnječite na zubima i zatim lagano trljajte zube. Određeni enzimi u jagodama odlično čiste zube. Samo, nakon jagoda svakako operite zube pastom za zube zbog povišene količine šećera u jagodama.

Leave a Reply