Izbjeljivanje zubi

Izbjeljivanje zubi - Zube možemo izbjeljivati kod kuće ili u stomatološkoj ordinaciji. Kod kuće je to najčešće kao što smo već prije napomenuli uz pomoć zubnih pasti ili metodom mikroabrazije.S vremenom se sve više brinemo o dobrom stanju našeg zdravlja, a u tome nam uvelike pomaže i dostupnost informacija, tretmana, preparata kao i lakša dostupnost određenim medicinskim i estetskim zahvatima. Kada smo donekle zadovoljni sa općim stanjem našeg zdravlja, najčešće počinjemo razmišljati o manjim ili većim estetskim intervencijama kojima bi mogli podići naše samopouzdanje. Tu dolazimo do izgleda naših zubi. Lijep i siguran osmijeh će nam apsolutno pomoći da se osjećamo sigurno u društvu oko sebe, a sa današnjim materijalima i tehnologijama relativno je jednostavno, brzo i ne preskupo postići izgled lijepih, zdravih i održavanih zubi. Kroz vrijeme su se izmjenjivale razno razne metode izbjeljivanja zubi koje su često i štetile i nepovratno uništavale zubnu caklinu. Sa time je na sreću gotovo. Danas do željene bjeline zubi dolazimo sa više vrsta ne invazivnih metoda, kao što su izbjeljivanje udlagama, laserom ili posebnim lampama sa specijalnim svjetlom.

Prvi i najdostupniji način da izbijelimo zube je kupovina i korištenje jedne od zubnih pasti za izbjeljivanje zubi. Međutim, takvim pastama ćemo samo ukloniti nakupljene nečistoće sa zubi i dobiti našu prirodnu bjelinu zubi, ali ne možemo zube učiniti stvarno bjeljima.

Zube možemo izbjeljivati kod kuće ili u stomatološkoj ordinaciji. Kod kuće je to najčešće kao što smo već prije napomenuli uz pomoć zubnih pasti ili metodom mikroabrazije. Kućno izbjeljivanje nije u potpunosti sigurno jer se koriste paketi ili setovi koji nisu individualizirani i uz to ako se ne pridržava uputa može doći do oštećenja gingive. Zato se preporučuje takve tretmane raditi u profesionalnoj stomatološkoj ordinaciji.

ŠTO IZBJELJUJE ZUBE?

Kod izbjeljivanja zubi koriste se razni preparati i aparati. Od preparata imamo različite gelove i otopine koji u sebi sadrže hidrogen peroksid ili karbamid peroksid u različitim koncentracijama. U kemijskim reakcijama ti se spojevi razgrađuju do slobodnih kisikovih radikala koji zatim jednostavno raspršuju veće obojene molekule na manje. Takve kemijske reakcije se u stomatološkim ordinacijama pospješuju sa različitim izvorima svijetlosti kao što su lampe i laseri.

OSJETLJIVOST KOD IZBJELJIVANJA ZUBI

osjetljivost kod izbjeljivanjaKod malog broja ljudi se preosjetljivost ili osjećaj peckanja i hlađenja pojavljuje već kod samog tretmana, a kod većine ostalih preosjetljivost se javlja nakon tretmana i traje oko jedan dan i tada počinje sve više sabiti i na kraju nestane. Nakon samog postupka izbjeljivanja, pacijent dobiva određene preparate na bazi kalcij-fosfata i fluora kako bi se izbjegla preosjetljivost zuba

TRAJNOST IZBJELJIVANJA ZUBI

Tu nažalost nema za sve pouzdanih podataka jer to uvelike ovisi o navikama osobe. Ukoliko se pacijent pridržava uputa svog stomatologa o izbjegavanju pojedinih namirnica i napitaka, boja zuba postojana je 2 i više godina. Svakako će se to razdoblje smanjiti ako pušimo, pijemo kavu, čaj, crno vino. U svakom slučaju bi sve prije navedene navike trebali izbjegavati barem dva tjedna nakon tretmana izbjeljivanja zubi.

TRAJANJE POSTUPKA IZBJELJIVANJA ZUBI

Sam postupak i trajanje ovisi o metodi proizvođaču i sredstvima koje koristimo. Izbjeljivanje kod kuće se bazira na udlagama u koje se stavlja gel i drži se između 15 i 30 minuta, to ovisi o koncentraciji gela i proizvođaču. U stomatološkim ordinacijama kada se koriste gelovi i otopine koji se uz to intenziviraju posebnom vrstom svijetlosti, cijeli tretman traje oko jedan sat.

Leave a Reply